Leta 1988 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) na srečanju ministrov za zdravje in vodij programov za preventivo aidsa 1. december proglasila za svetovni dan boja proti aidsu in vse odtlej je to pomemben mednarodni dan.

V okviru našega Društva pa na ta dan že vrsto let izvajamo preventivno akcijo ZNANJE JE NAJBOLJŠA ZAŠČITA!, ko s plakati in zloženkami (o spolno prenosljivih boleznih in možno zaščito pred njimi) informiramo in izobražujemo mladostnike in mladostnice 8-ih in 9-ih razredov osnovnih šol širom Slovenije.

Za mladostnike in mladostnice pa v okviru preventivnega programa “Mladinske delavnice” vsako leto v mesecu decembru izvedemo delavnico z naslovom Odgovorna spolnost: aids in druge spolno prenosljive bolezni.

Tovrstna preventiva se nam zdi izjemno pomembna, saj se vse večje število mladostnikov_ic spušča v prvi spolni odnos vedno bolj zgodaj in zdi se, da precej nepripravljeni za to. Podatki mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2018) za leto 2018 pravijo, da je vsak peti anketirani 15-letnik trdil, da je že imel prvi spolni odnos; od teh pa jih skoraj 30% trdi, da ob zadnjem spolnem odnosu niso uporabili zanesljive zaščite. Zanimivo je tudi to, da jih kar 37% izmed njih trdi, da so pri zadnjem spolnem odnosu uporabili zaščito v obliki prekinjenega spolnega odnosa.

Ob letošnjem 1. decembru smo se odločili, da zloženko, ki jo sicer delilmo med mlade v fizični obliki po osnovnih šolah, objavimo na naši spletni strani in na ta način omogočimo informiranje vsem zainteresiranim mladostnikom, mladostnicam, kot tudi tistim, ki delajo z mladimi (šolski delavci_ke, mladinski delavci_ke, socialni delavci_ke in drugi).

Zloženko si lahko prenesete TUKAJ!

Plakat si lahko prenesete TUKAJ!

Plakat in zloženka sta bila izdana v okviru programa “Mladinske delavnice”, ki ga finančno podpirata: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter Ministrstvo za zdravje RS.

Dostopnost
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag(\'js\', new Date()); gtag(\'config\', \'UA-7082982-8\');