Kaj projekt MD prinaša novega?

Program Mladinske delavnice ponuja model za primarno socialno preventivno delo na področju dela z mladimi zgodnjega adolescentnega obdobja. To je evalviran, preizkušen in uveljavljen način dela, ki se lahko aplicira tudi na širšem območju.

Področje socialne preventive, posebno primarne, je pri nas še vedno neurejeno in zamegljeno. Projekt Mladinske delavnice ponuja model, ki vsaj za področje svojega dela, omogoča znanstveno utemeljitev in strokovno ureditev ter oblikovanje normativnih standardov, ki bi omogočile sistematičnost dela, njegovo preverljivost in seveda doseganje zastavljenih ciljev, ki bi se lahko skozi daljše obdobje dala primerjati s podobnimi posegi v tujini.

V čem se projekt “Mladinske delavnice” razlikuje od drugih podobnih programov:

a. Jasna znanstvena utemeljenost ter jasna in precizna struktura strokovnega dela in dela prostovoljcev (normativi, standardi, metode in tehnike dela, časovna opredeljenost, itd.).
b. Jasno opredeljena hierarhija in odnosi v projektu ter jasna opredeljenost vlog, kot tudi načina napredovanja v projektu.
c. Triletna evalvacijska študija, ki je z objektivnimi znanstvenimi metodami evalvirala rezultate našega dela, s katero je potrjena učinkovitost načina dela, organizacije in ekonomičnost.
d. Originalne rešitve glede metod in tehnik dela z uporabniki.
e. Več kot 25-letno uspešno izvajanje programa.
f. Posrečeno in uspešno delovanje vladnega in nevladnega sektorja na področju socialnega varstva, pri čemer se je razvil partnerski in ne konkurenčni odnos.