»Ljubezen do dela z otroki« nam pride najprej na misel, ko razmišljamo, kaj nas prostovoljce pri Mladinskih delavnicah povezuje v isto mrežo. Kot posamezniki smo začeli vstopati v program, kjer smo na intenzivnem usposabljanju dobili ogromno tako teoretičnega kot tudi praktičnega znanja, ki nam pomaga premagovati situacije z mladimi in odpirati teme in vprašanja, ki niso najpogosteje izpostavljene v šolskem prostoru. Na usposabljanju smo dobili znanje, samozavest in prostor, kjer so nam rasla krila in oblikovala tudi naše osebnosti. Z dobro podlago smo v razredu po nekaj samostojno izvedenih delavnicah postajali čedalje bolj suvereni, začeli smo graditi posebne vezi z mladostniki in upamo, da neposredno tudi rešili kakšno stisko ali pa samo utirili vihrave misli v obdobju adolescence.

Z ukrepom uvajanja šole na daljavo se je tudi pri nas situacija močno spremenila in znašli smo se v situaciji, ko je bilo potrebno delavnice prilagoditi tako, da jih lahko izvajamo preko Zoom-a. Priznamo, da smo na začetku bili precej skeptični, kako bomo dosegali cilje delavnice, kako bo to sploh mogoče, odrezati vse interakcije s sošolci, aktivno sodelovanje, glasno razpravljanje… Ampak smo se znašli in uspešno izpeljali delavnice na daljavo, kar je bila čisto posebna izkušnja za vse nas.

Kaj nam je všeč pri delu z mladostniki? Da imam možnost skupaj z njimi pogledati na življenje skozi paleto različnih barv in jim predstaviti različne možnosti in priložnosti, ki jih čakajo na poti odraščanja. Da imam možnost pričarati varno zavetje in jim za trenutek sporočiti, da so zmagovalci in da vedno obstaja nekdo, ki verjame v njih.

Kaj nam je všeč pri naši ekipi? Da si pomagamo in stojimo ob strani, da primere sproti rešujemo s konkretnimi argumenti in različnimi stališči, da se vsi po najboljših močeh trudimo ustvarjati prijetno in sproščeno vzdušje v razredu za mladostnike, da se počutijo sprejete in slišane. Všeč mi je, da smo prostovoljci postali mala družina različnih ljudi z enakim poslanstvom, delati dobro za otroke. 

Ekipa prostovoljcev Ljudske univerze Celje, ki je članica Mreže “Mladinskih delavnic”

Dostopnost
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag(\'js\', new Date()); gtag(\'config\', \'UA-7082982-8\');