Mnenja prostovoljcev o usposabljanju

 

Vtisi prostovoljcev o usposabljanju 2018

22.10. – 28.10.2018  – usposabljanje v Ljubljani

5.11. – 11.11.2018 – uposabljanje na Ptuju

 

Nekaterih projektov se v življenju lotimo čisto brez pričakovanj in na koncu postanemo tako prijetno presenečeni, da ostanemo kar brez besed. Nekaj takega se mi je zgodilo, ko sem se kot prostovoljka prijavila na Društvo za preventivno delo k izvajanju Mladinskih delavnic. V tednu med 22. in 28. 10. smo se vsi prostovoljci morali udeležiti enotedenskega intenzivnega seminarja. Dnevi so minevali in moj nasmešek na obrazu je ostajal in včasih iz dneva v dan rastel. Zadovoljstvo, ki sem ga čutila ob vseh novih spoznanjih, znanjih, spretnostih in prijateljstvih, je nepopisno. Če vseeno poskušam zbrati nekaj besed o seminarju, bi ga opisala kot nekaj zares izjemno poučnega, prijetnega, intenzivnega in nepozabnega. Zares sem hvaležna, da sem se imela možnost pridružiti tako kvalitetnemu in srčnemu društvu.

 

Darja, študentka razrednega pouka

 

 

Mladinske delavnice so bile ena mojih boljših izkušenj na področju dela z mladimi. Usposabljanje je potekalo zelo kakovostno in dinamično, ves čas je bilo prisotno ogromno smeha in zabave, ekipa pa je bila fenomenalna! Teden je bil zelo intenziven, ampak mi je še vseeno čisto prehitro minil. Princip izkustvenega učenja se mi zdi ena od boljših praks, ki bi se ga moralo v večji meri uporabljati tekom procesa izobraževanja, zlasti na tistem področju, ki zahteva delo z ljudmi.

 

Katja, študentka pedagogike

 

 

Usposabljanje je preseglo moja pričakovanja. Pred seminarjem sem bila v dvomih, da bo v sedmih dneh intenzivnega izobraževanja, moja motivacija začela pešati. Mislila sem, da bo prevladovalo frontalno posredovanje znanja, kar zna biti včasih dolgočasno.  Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Presenetila me je pestrost vsebin, ki smo jih spoznavali. Preko izkustvenega učenja smo prejeli veliko strokovnega znanja, ki nam bo koristilo pri izvajanju Mladinskih delavnic, kot tudi v vsakdanjem življenju. Spoznala sem veliko prijetnih ljudi, s katerimi smo se hitro povezali in stkali prijateljske vezi. Čas je hitro minil, na koncu pa nam je bilo kar malo hudo, da se moramo raziti. Seveda moram pohvaliti še vodje usposabljanja, ki so svoje delo dobro opravili in poskrbeli, da smo se imeli vsi lepo.

Zala, študentka psihologije

 

 

Iskreno povedano nisem vedela kaj lahko pričakujem od usposabljanja. Vedela sem, da bo način dela zame nekaj povsem novega in seminar me ni razočaral. V kratkem času sem spoznala veliko mladih ljudi, ki so s svojo iskrenostjo, motivacijo in srčnostjo vsak dan naredili kar se da lep. Po zaključenem usposabljanju lahko rečem, da smo prostovoljci skupaj z mentorji postali povezana družina. Poleg novih prijateljstev, mi je seminar preko iger omogočil samorefleksijo preteklih dejanj, vzorcev v družini, spoznala sem, kako se odzivam v manjših skupinah in kakšne vloge prevzemam. Učila sem se izraziti svoje mnenje in sprejemati poglede drugih v skupini. Dobila sem tudi konkretne napotke za delo z mladimi in čeprav me čaka še veliko dela, sem se v tem tednu ogromno naučila, tako praktično kot teoretično. Seveda pa me sedaj čaka »učenje na lastnih napakah«, ob dobri podpori mentorjev in prijateljev prostovoljcev.

 

Tija, študentka socialnega dela

 

 

Usposabljanje za izvajanje mladinskih delavnic, ki je bilo, tako kot delavnice same, zasnovano izkustveno, je potekalo v odličnem vzdušju in v družbi študentov s sorodnih strokovnih področij.  Všeč mi je bilo, da smo metode in tehnike, ki jih uporabljamo pri delu z učenci preizkusili na lastni koži ter se učili tudi na podlagi reševanja resničnih problemskih situacij predhodnih prostovoljcev. Zase lahko rečem, da sem se v tem tednu veliko naučila in ne dvomim da se bodo tudi učenci.

 

Tamara, študentka pedagogike

 

 

Odločitev za pristop k usposabljanju za voditelja mladinskih delavnic je bila zagotovo ena boljših. Kljub pogledu na urnik, da bo to naporen teden, je v resnici minil še prehitro. Spoznaš toliko novih dobrosrčnih ljudi s katerimi imaš podobna razmišljanja in možnost, da se v tem času lahko z njimi dopolnjuješ in nadgrajuješ je neprecenljiva. Tako kot je tudi neprecenljiv sam program. Skozi vrsto zabavnih igric, debat, improvizacij se naučiš toliko novega, toliko koristnega za življenje. Veliko lahko pridobiš na osebnostni rasti, kar se mi zdi še posebej zelo pomembno. Hvaležna za ta teden poln dobrih izkušenj.

Klavdija, študentka pedagogike in andragogike

 

 

Usposabljanje je bilo zame eno prijetno presenečenje! Najprej bi nekaj povedala o članih tima, brez katerih usposabljanje sploh ne bi bilo mogoče! Vsi so me prijetno presenetili z načinom dela, ki so ga uporabljali. Počutila sem se sprejeto in sproščeno, saj so nam na sproščen način delili svoje znanje. Sami smo prišli do čudovitih zaključkov, h katerim so nas usmerjali naši učitelji in mojstri delavnic. Od njih se da dobiti ogromno znanja; odprejo nova obzorja, usmerjajo nas pri našem delu, učijo nas, kako narediti odlično delavnico, vedno so tukaj, če potrebujemo pomoč itd. Usposabljanje je bilo odlično organizirano in izvedeno. Vse se začne kot igra, na koncu pa se zaveš, da si se veliko naučil. Vsaka delavnica je imela nek namen in sporočilo. Dobiš veliko splošnega znanja, spoznaš sebe in se naučiš, kako ravnati z mladostniki ter kako so delavnice pomembne zanje. Poleg tega, da je usposabljanje intenzivnega tipa, se to sploh ne občuti. Vsak dan je bil zanimiv, ni bilo dolgčas in tudi utrujenosti ni bilo čutiti. Teme so bile zanimive!
Dodaten razlog, da se pridružite Društvu za preventivo delo je ta, da tu spoznate veliko super ljudi! Sama sem spoznala veliko novih ljudi, nove prijatelje, nov način dela, nov način učenja in sem zelo srečna, ker sem bila del tega!
Zame je bilo zelo pomembno, ker mi je to usposabljanje na nek način pomagalo premagati strah do govorjenja slovenščine. Čeprav sem bila edina »ne-slovenka« v skupini, sem se počutila odlično!
Ko nato začneš izvajati delavnice, se zaveš, kako pomembno je bilo usposabljanje in kako je delo z mladostniki odlična stvar!
TOPLO PRIPOROČAM! Usposabljanje + društvo + podpora v društvu + znanje, ki ga pridobiš + nova poznanstva + delo, ki ga boš opravljal = VSE SE SPLAČA!

 

Tijana, študentka psihologije

 

 

Na izobraževanju sem se imel odlično, izvedel sem mnogo novih informacij, s pomočjo delavnic sem prišel do pomembnih spoznanj. Izobraževanje je bilo zelo prijetno, saj je bilo razgibano, aktivno in zelo dobro skonstruirano, organizirano.

Dodal bi samo opazko, da bi lahko bilo malce več poudarka na praktičnem izvajanje delavnic s strani novih prostovoljcev (npr. več posameznikov skupaj izvede eno delavnico) in na vodenje debate (kako učinkoviti voditi debato).

Še enkrat se zahvaljujem celotni ekipi DPD-jevcev, da ste nam omogočili odlično izobraževanje ter praktično izvajanje delavnic.

 

Timotej, študent razrednega pouka

 

 

Mladinskih delavnic sem se udeležila, ker sem želela pridobiti izkušnje. Preprosto sem se pri prijateljici, ki je to že izkusila, pozanimala kako in kaj, in takoj vedela da bo to zame. In nisem se zmotila. Delavnice so mi dale nekakšen drugačen pogled na svet. Mislim, da sem se čez izobraževanje veliko naučila. Najprej sem mislila, da jaz pa o teh stvareh, ki jih bomo predelali na izobraževanju, že veliko vem. Pa sem se zmotila, saj sem na stvari, po tem tednu, začela gledati iz drugega zornega kota. Tam sem se počutila sprejeto, sproščeno, predvsem pa, da sem lahko brez zadržkov delila svoje mnenje. Klima v skupini mi je bila preprosto čudovita, zato mi ni bilo težko vsak dan biti tam. Po koncu vsakega dneva sem bila zelo utrujena, vendar sem komaj čakala naslednje jutro, da začnemo z drugimi temami, predelamo še več stvari, se odkrito pogovarjamo, delimo mnenja in se drug od drugega učimo. Tega tedna ne bom nikoli pozabila. Ni mi žal, da sem izkusila to in se prijavila kot prostovoljka. Še enkrat bi storila isto.

 

Urška, študentka FF Maribor

 

 

 

 

Vtisi prostovoljcev o usposabljanju za inštruktorja “Mladinskih delavnic” v šolskem letu 2017/18, ki je potekalo od 23.10.2017 do 29.10.2017 v Ljubljani

 

Prvi seminar za izobraževanje prostovoljcev je presegel moja pričakovanja in zelo hvaležna sem, da sem se ga lahko udeležila. Vsebine, ki jih bomo podajali osnovnošolcem, se mi zdijo zelo dobro zasnovane, predstavljene bodo preko različnih iger in konkretnih, realnih primerov, zaradi česar bodo verjetno mladostnike dosegle precej lažje, kot bi jih monotona predavanja. Praktično vse tematike so bile tudi nam predstavljene zelo interaktivno, zaradi česar menim, da so se nam posebej dobro vtisnile v spomin. Tak način izobraževanja je bil dober kontrast temu, česar smo sicer navajeni – sledenju predavanj, pri katerih lahko le malo sodelujemo. Skozi različne igre smo sami izkusili na kakšen način bomo določene tematike približevali mladostnikom ter kakšna razmišljanja bi to lahko vzpodbudilo pri njih. Skozi razprave nismo le sami prišli do uporabnih zaključkov, ampak smo se med seboj tudi bolje spoznali in imeli možnost primerjati različna mnenja. Tudi, ko bom izvajala delavnice, bom imela v mislih pristope, ki so jih učinkovito uporabljale vodje delavnic na seminarjih, njihove anekdote in nasvete, ki mislim, da mi bodo precej v pomoč. Presenetila me je pozitivna klima, ki se je razvila med vsemi udeleženci, zanimivost razprav, v katerih je lahko prav vsak izrazil svoje mnenje in argumente, pa tudi to, da mi je čas ves teden tako hitro mineval. Na začetku me je skrbelo, kako se bom znašla med toliko novimi ljudmi, vendar sem se v sprejemajočem in pozitivnem okolju lahko precej hitro sprostila. Tudi, kadar smo se ukvarjali s tematikami, ki so mi bile sicer že znane, sem spoznala nove poglede nanje in različne načine razlag, kar je poglobilo moje razumevanje vsake izmed njih. Vsakega novega dne izobraževanja sem se udeležila z veseljem. Celoten seminar (in vse udeležene) bom ohranila v zelo dobrem spominu.

Zarja, absolventka psihologije

 

 

Po enem tednu usposabljanja sem ugotovila, kako koristno je bilo to zame. Mislim, da je močno vplivalo na moje razmišljanje o svetu, otrocih in pa predvsem o sebi in mojih vrstnikih. Po usposabljanju sem prav tako ugotovila, da sem na pravi poti in grem v pravo smer. Zelo sem vesela, da sem se usposabljanja udeležila, saj je kljub vsakdanjim temam prineslo v naše razmišljanje veliko novosti oziroma nas je pripravilo, da smo razmišljali o stvareh o katerih v običajnem dnevu ne bi. Dobila sem tudi veliko samozavesti za izvajanje delavnic v razredih. Mislim, da smo se ravno na usposabljanju dobro pripravili na naše nastope pred otroci. Če bi še enkrat dobila enako priložnost, bi se odločila isto. Čeprav je bilo usposabljanje dolgo in intenzivno mi ni žal niti sekunde, ki sem jo preživela tam.

Trini, študentka socialne pedagogike

 

 

V intenzivnem tednu izobraževanja sem pridobila več kot samo znanje in izkušnje za vodenje delavnic ter soočenje s mladostniki. Dobila sem možnost navezati nova prijateljstva s prostovoljkami in prostovoljcem ter tudi s strokovnimi delavci. Te naveze so zame zelo dragocene, saj mi bodo nudile oporo pri mojem delu v skupini mladostnikov. Da, teden je bil dolg in naporen, ampak je ponudil posebno izkušnjo povezovanja, ustvarjanja  ter možnost osebne in profesionalne rasti.

Tanja, absolventka socialnega dela

 

 

Celotno izobraževanje mi je bilo zelo všeč in menim, da sem se veliko naučila tako o sebi, kot o vodenju delavnic. Izkustveni način se mi zdi res zelo dober način, da se naučimo delavnic. Pohvalila bi izvirnost iger in pa vodje izobraževanja, ki so spodbujale zanimive debate in razmišljanje vsakega posameznika. Morda bi želela, da se tudi med izobraževanjem bolj opozarja in prilagaja času, ki je namenjen delavnicam, saj smo tudi v šolah z otroci omejeni s časom. Čeprav je bilo teh 7 dni kar napornih, se mi zdi boljši način, da se izobraževanje izvede tako, kot da bi se razvleklo čez daljše obdobje. Drugače bi celotne Mladinske delavnice zaenkrat ocenila zelo pozitivno.

Tinkara, absolventka psihologije

 

 

Usposabljanje je bilo zagotovo naporno, trajalo je kar polnih 7 dni. Vseeno pa je čas hitro minil, menim, da je vsak marsikaj odnesel. Delavnice so veliko za razmišljati dale že nam, zato sem prepričan, da dajo še veliko več mladostnikom. Usposabljanje je bilo tudi dobra popotnica za skok v prave učilnice za nas same, kot vodje mladinskih delavnic. Zagotovo pa je potrebno po teh intenzivnih delovnih dneh, še marsikaj postoriti sam, da si popolnoma pripravljen za vlogo voditelja delavnic.

Rene, študent politologije

 

 

Moje mnenje o samem usposabljanju je zelo pozitivno. Teme, ki so sicer čisto vsakdanje in splošne, o katerih sem mislila, da veliko vem, sem skozi celoten teden spoznala v čisto novi luči. Vse te delavnice so mi dale nek nov pogled na stvari in neko širino, ki mi bo zelo prav prišla v mojem življenju. Skozi teden sem se znebila strahu in naučila, da moram svoje mnenje povedati na glas, saj napačnih mnenj ni. Delavnice bi priporočila vsem,  pa ne samo pedagogom, psihologom… ampak vsem ljudem, saj omogočajo osebnostno rast.

Barbara, študentka socialne pedagogike

 

 

Všeč mi je bilo sproščeno vzdušje in dostopnost vseh voditeljev. Spoznala sem veliko zanimivih ljudi in prepričana sem, da bomo z nekaterimi ostali povezani in dobro sodelovali tudi v prihodnje. Usposabljanje je bilo sicer naporno, vendar se mi zdi, da smo dobro pripravljeni na delavnice, ki jih bomo izvajali z mladostniki. Tematika delavnic mi je blizu in se me je pogosto dotaknila. O temah, ki smo jih obravnavali sem veliko razmišljala.

Tina A., študentka pedagogike in andragogike

 

 

Od navdušenja do utrujenosti in nazaj 🙂 …. Teden se je začel z nervoznim pričakovanjem. Veliko nepoznanih, novih obrazov, katere je spremljalo še več različnih novih imen. Imela sem nekaj pomislekov in dvomov, kako bom vseh 7 dni zmogla biti cel dan v majhnem prostoru, na mestu z ljudmi, katere sem videla prvič v življenju. Vse te (nekoliko negativne) misli so se v hipu razblinile. Našemu delu, težko rečem delo… bilo je učenje, tako o delavnicah, kot tudi o sebi in preostalih članih. Počutje je bilo ves čas sproščeno, veliko smeha, veselja, kar je bilo prepleteno z gorečimi diskusijami. Kot član skupine, sem se ves čas počutila varno in sem lahko izrazila svoje mnenje, kar so vsi sprejemali, četudi se niso strinjali. Če povzamem: za mano je super izkušnja in res mi ni žal, da sem se udeležila celotedenskega usposabljanja. Kar pa se dogaja v krogu na delavnicah, ostane v tistem krogu.

Sarah, študentka psihologije

 

 

Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se dokončno odločila sodelovati v projektu Mladinske delavnice, saj se ne počutim najbolje, če sem v središču pozornosti, prav tako še nimam dosti izkušenj z vodenjem skupine. A kolikor je bilo pomanjkanje izkušenj pri odločitvi ovira, toliko je bila tudi motivacija, da se projektu pridružim. Tako sem se odločila sodelovati in sem se udeležila usposabljanja, ki je potekalo med 23. in 29. oktobrom v Ljubljani. Čeprav je bilo usposabljanje vsak dan celodnevno in sem bila včasih že zelo utrujena, mi je veliko dalo. Vesela sem, da sem se ga udeležila prav zaradi tega, ker sem tam spoznala veliko zelo zanimivih in predvsem prijaznih ljudi. Velik plus usposabljanja se mi zdi v tem, da da tolikšen poudarek na spoznavanju in razvijanju odnosov, saj to vpliva tudi na sodelovanje med prostovoljci. Vse delavnice so bile zelo dobro izpeljane, vodje delavnic so navodila podajala jasno in so z nami razvili dobre odnose. Najbolj pa sem se v tistem tednu veselila obdarovanja svoje tajne prijateljice in menim, da je bil to dober dodatek k napornemu tednu, saj je tvoje misli speljal še na druge tire. Menim, da so teme delavnic v vsakem vzbudile veliko misli, in edina »slabost« je bila morda v tem, da teh misli nismo mogli v dovoljšni meri razviti, ker so bile delavnice tako natrpane skupaj, da nismo utegnili razmišljati o temi dopoldanske delavnice, ker je bila tema popoldanske prav tako pomembna in zanimiva, vendar pa razumem časovno stisko. Zase menim, da sem veliko odnesla prav s podajanjem “feedbacka”, saj sem s tem v mislih še enkrat šla skozi celotno delavnico in poiskala dobre ter slabe plati. Prav tako mislim, da sem na usposabljanju nekoliko osebnostno zrasla, saj se mi zdi, da so  me delavnice »naučile« podajati svoje mnenje. Prav to bi tudi pohvalila, številne priložnosti, ki smo jih prostovoljci imeli, da smo podali svoje mnenje. Če zaključim, menim, da so bile delavnice odlično pripravljene, dale so mi lepe spomine in veliko napotkov, kako naj se vodenja lotim tudi sama ter se veselim nadaljnjega sodelovanja z Društvom.

Karmen, študentka psihologije

 

 

Usposabljanje za prostovoljce je čas znanja, iger, druženja in izkušanja. Vse skupaj se med seboj prepleta, dopolnjuje in sooblikuje v celoto, ki človeku pomaga k celovitemu pristopu obravnavanih vsebin. Z lastnim izkušanjem in refleksijo prostovoljec dobi praktičen pogled na delo, kar mu omogoča, da znanje in delo lažje čuti in ga posledično lažje spremlja pri sebi in pri drugih in ga tako predaja.

Tina S., študentka razrednega pouka

 

 

Usposabljanja mladinskih delavnic v sklopu Društva za preventivno delo sem se udeležila v tednu od 23.10.2017 do 29.10.2017, ko smo zaključili s prvim delom usposabljanja. V tem tednu sem se naučila veliko drugačnih in novih pogledov na nekatere vsakdanje stvari, kot so komunikacija, sporazumevanje…. Prvič sem sodelovala v mladinskih delavnicah, ki so se mi zdele izredno zabavne in zanimive. Menim, da je to tudi eden boljših načinov spoznavanja samega sebe in drugih. Všeč mi je bilo, da smo se zelo poglobili v posamezne tematike, saj so na meni pustile močan vtis. Menim, da bi morali biti vsi deležni takih delavnic. Bilo je zelo naporno, ker sama nisem vajena tako zelo aktivnega sodelovanja, poleg tega pa je sedem celotnih dni aktivno sodelovati, kar velik izziv. Na usposabljanju sem spoznala tudi veliko novih ljudi, poleg tega sem se naučila na stvari gledati tudi z drugačnega vidika. Prav tako delavnice kot tudi usposabljanje bi priporočala prav vsakomur, saj je bila to zame, ena zelo lepa, zabavna in prijetna izkušnja.

Senka, študentka biologije in gospodinjstva

 

 

Tudi če po izobraževanju ne bi sledilo izvajanje delavnic na šolah, se mi zdi, da mi je koristilo. Veliko mi je dalo za misliti, dobila sem vpogled v zelo dobro pripravljene delavnice, naredila sem korak naprej pri izražanju svojega mnenja in spoznala, da so delavnice nasploh zelo uporabne. Res pa je, da je bilo zelo naporno in mi je tisti teden vzelo skoraj vso energijo. Kar pa je dobro, saj nas je to prisililo, da smo že takrat spoznali, da izvajanje mladinskih delavnic predstavlja obvezo in odgovornost.

Ana, študentka psihologije

 

 

Na usposabljanju sem se veliko naučila in se tudi zabavala. Spoznala sem veliko različnih vrst delavnic in njihovih izvedb. Videla sem, kako pomembno je, da vsi udeleženci sedijo v krogu, saj tako komunikacija veliko lažje teče in se ne vzpostavlja neka hierarhija, poleg tega pa je taka oblika delavnic odlična za učenje, saj smo vsi udeleženci ves čas aktivni. Imela sem priložnost videti, kako naj se vodja odziva na različna mnenja in spodbudi debato ter kako ostane pri tem čim bolj nevtralen, v smislu, da ne izbira strani. O drugih sem se naučila, da so nekateri ljudje, tudi znotraj neke načeloma »open-minded« skupine, zelo močno zaverovani v svoja prepričanja in od njih nikakor ne bodo odstopili. O sebi sem se naučila katere so moje vrednostne in kako vplivajo na moje življenje. Slišala sem različna stališča in argumente, ki so mi dali širino. Menim, da so obravnavane teme zelo življenjske in pomembne, še posebej za mladostnike. Delavnice bi priporočila vsem, ne glede na starost/izobrazbo/ozadje, ki imajo veselje dela z ljudmi, skupinami, mladostniki ali pa jih »samo« zanima svet in bi ga radi spoznali na nekoliko drugačen način.

Živa, študentka socialnega dela

 

 

 

Vtisi prostovoljcev o usposabljanju za inštruktorja “Mladinskih delavnic” v šolskem letu 2016/17, ki je potekalo od 6.10.2016 do 12.10.2016 na Ptuju in od 21.10.2016 do 27.10.2016 v Ljubljani.

ODZIVI S SEMINARJA LJUBLJANA

 

Pred samim izobraževanjem sem mislila, da bo vse skupaj dolgočasno in da bom komaj “preživela” teh 7 dni. Že prvi dan pa me je popolnoma presenetil. Sodelovala sem v skupini s popolnimi neznanci-ki to zaradi načina dela niso več. Nepričakovano smo se povezali in se skupaj učili o sebi in drug o drugemu. Vsak dan smo se kar nekajkrat nasmejali do solz, po vsakem dnevu pa sem na poti domov imela veliko materiala za razmišljanje in samorefleksijo. Mentorji so prav tako odlični zato je bilo tudi obravnavanje teoretičnega dela lažje in bolj zabavno. Vsekakor bi povabila vse, ki vas veseli delo z otroci, saj je izkušnja odlična, prav tako pa te delavnice izzovejo, testirajo tvoje sposobnosti in marsičesa naučijo.

Tia

 

Ko sem prvič videl urnik seminarja in ugotovil da bom moral biti 7 dni zapored po 10 ur zaprt v istem prostoru z neznanimi ljudmi sem kar s težavo pogoltnil slino. Ko pa smo se prvi dan zbrali skupaj, sem ugotovil da sem poleg Zorana in Gregorja (voditelja) edini moški predstavnik v tej skupini. In sem si misli, to bo še veliko bolj zanimivo. In res je bilo! Toliko smeha, norih in včasih divjih pogovorov, zanimivih tem in poleg vseh teh zabavnih stvari, zraven še odneseš veliko znanja s tega izobraževanja! Vsi ljudje, ki sem jih spoznal so bili neverjetni in sem vesel da sem spoznal prav vsakega od njih! Na začetku si nisem mislil, da bom s težavo odšel, ampak na koncu sem. Resnično zabaven in znanja ter izkušenj poln teden. Priporočam vsem, ki želijo narediti nekaj dobrega za sočloveka, spoznati super ljudi in se obenem imeti lepo!

Nejc

 

Izobraževanje za mladinske delavnice je namenjeno tistim, ki se želijo naučiti kaj novega o sebi in drugih. Sama sem definitivno odnesla največ, kar sem lahko. Delavnice potekajo 7 dni in so precej naporne, a si na koncu dneva prijetno utrujen, ker veš, da si naredil ogromno zase. Delo poteka na osnovi neke določene teme (odvisnost, nasilje, spolnost, komunikacija,…), ki jo spoznavamo skozi različne igre, kasneje pa razvijemo debato.
Poleg novega znanja in zaupanja vase, sem spoznala ogromno krasnih oseb, ki so izjemno razgledane, a obenem vedo, da se učenje ne konča z zaključkom šolanja. Komaj čakam, da bom sedaj lahko celo šolsko leto pridobljeno znanje predajala učencem v osnovnih šolah in se še sama od njih kaj naučila.

Doris

 

Izobraževanje za mladinske delavnice je bilo zelo zabavno in poučno. Mentorji so nam na zanimiv način predali ogromno uporabnega znanja. Največ sem se naučila o vodenju majhnih skupin in kako odreagirati v različnih situacijah, ki se lahko pojavijo v razredu. Vsi prostovoljci smo bili zelo zainteresirani da se naučimo nekaj novega in smo oblikovali res dobro skupino. Ponavadi  ne preveč rada sodelujem pri igrah vlog, vendar je bilo vzdušje tako pozitivno, da sem v njih zelo uživala.

Viktorija

 

Teden usposabljanja je bil poučen in pester, dinamičen ter nadvse zabaven. Kljub vsemu je bil tudi precej intenziven, vendar so nam pri »zaspanih« trenutkih pomagale mandarine, slane palčke in Domaćica. Tudi z mentorji smo navezali pristen in sproščen stik. Z veseljem smo vsak dan prihajali in kljub celodnevnemu delu odhajali domov nasmejanih obrazov.

Manca, Irena in Tina 🙂

 

 

MOJI VTISI S SEMINARJA ZA USPOSABLJANJE PROSTOVOLJEV ZA PROJEKT MLADINSKIH DELAVNIC-PTUJ

 

Na začetku je bila prisotna trema in kup vprašanj. Kako bo potekalo? Kako dolgo bo trajalo? Kdo so ti ljudje? Moram povedati, da smo se kar hitro ujeli in treme ni bilo več. Predavatelji so poskrbeli za sproščeno vzdušje in predavanja so stekla. Vsak dan smo se naučili nekaj novega, predebatirali kup vprašanj, ki so nas mučila, izmenjavali smo si svoje izkušnje in delili med sabo tisto kar smo želeli, da vedo tudi ostali. Dnevi so kar švigali mimo nas in teden je bil hitro na okoli. Med sabo smo se povezali in se družili tudi izven seminarja. Spoznavali smo se in odkrivali svoje življenjske zgodbe..hja, ljudje smo si res različni. Sama sem bila kar malo žalostna, ko je nastopil zadnji dan seminarja. Ne bo več kavic vsako jutro, ne bodo se več kresala mnenja, ne bomo se več nasmejali spontanim šalam, ki so nastale med seminarjem. Moram priznati, da bi sama seminar takoj podaljšala. Predavatelji so mi z delavnicami spremenili pogled na nekatere stvari v vsakdanjem življenju. Drugače sem začela razmišljati, sprejemati kompromise. Občutek imam, da sem v sebi bogatejša, da sem osebnostno zrasla, da sem sklenila nova prijateljstva. Tega mi ne more vzeti nihče. Delati z mladostniki mi je v veselje in strah, ki ga imaš na začetku se je zdaj nekako razblinil. Postala sem samozavestnejša, odločna, ni me strah povedati svojega mnenja. Upam si reči, da sem bolj zrela. Res je, da je bilo naenkrat ogromno informacij, ki smo jih slišali in predelali in sama sem potrebovala nekaj časa, da sem vse dojela in prespala. Zdaj pa lahko rečem, da so mi ti seminarji spremenili življenje. Takoj bi ponovila vse skupaj. Neverjetna izkušnja in res kapo dol predavateljem- Zoran, Marjan in Gabriela- HVALA VAM!  Ostali udeleženci pa smo si obljubili, da ostanemo v stikih, saj smo se res ujeli in verjamem, da kot smo tudi sami ugotovili si bomo kadarkoli priskočili na pomoč. In naj vam povem, da obljubo držimo.

ANJA M.

 

 

Vtisi prostovoljcev o usposabljanju za prostovoljno delo v šolskem letu 2015/16

 

Na izobraževanju je bilo super. Ogromno smo se smejali, na koncu igric pa ugotovili, koliko novega smo se naučili. Začela sem razmišljati o stvareh, ki jih v vsakdanu sicer spregledam, ali pa jim ne posvetim dovolj časa. Čeprav je bilo zadnje dni bolj naporno, bi se še vrnila. Redko doživiš tako topel sprejem in dobro vzdušje v skupini. Delavnice bi priporočila tudi tistim, ki so bolj tihe narave, saj so sestavljene tako, da nikogar ne pustijo v ozadju, začetna zadržanost pa hitro izgine.

 

Nina

 

 

 

Priznam, da sem bila vznemirjena že ob pričakovanju na začetek in potek izobraževanja za Mladinske delavnice. Cel teden vsakodnevnega izobraževanja, delavnic, predavanj, aktivnega sodelovanja in vse ostalo bo treba postaviti na stranski tir… No, ta teden druženja, sodelovanja in razmišljanja se je potem tako prijetno in koristno razvijal, da so dnevi kar prehitro stekli. Seveda je bil urnik nekoliko utrujajoč, vendar zaradi pestrosti dogajanja in neprecenljivih izkušenj so bili dnevi prijetni, zabavni in polni. Vsak dan sem šla domov polna novih razmislekov, vtisov in lepih spominov. Zdaj, ko gledam nazaj sem mnenja, da bi takšne delavnice koristile prav vsakomur. Tematike teh delavnic so sicer namenjene mladostnikom, vendar so zanimive tudi za ostalo odraslo populacijo, saj se s takšnimi in podobnimi reševanji problemov in odnosov srečujemo in preizkušamo vse življenje. Moje vznemirjenje se zdaj nadaljuje s pričakovanjem prvih delavnic z mladostniki, kjer se bom morala sama preizkusiti v vlogi vodje. Na tem mestu se zahvaljujem vodjem izobraževanja, Zoranu, Andreji, Gregorju in Ani, ki so s svojo motivacijo, razgledanostjo in humanostjo postavljali pravi zgled in primer za naše delo. V mojih mislih tako ostajajo nekakšen model pri pripravah na vodenje mladinskih delavnic.

Zarja

 

 

 

Opazno izredno izkušeni mentorji, so z svojo sproščenostjo in pozitivno naravnanostjo, prinesli luč tudi udeležence delavnic, ter tako v prvi vrsti ustvarjali to čarobno pozitivno vzdušje, z igricami in debatami, tako da smo radi prisostvovali pri delavnicah ter aktivno sodelovali. Ključ vsega je bil, da se je v tem kratkem ampak intenzivnem času skupina povezala, ter tako verjamem, da je bil glavni cilj naučen, moč in tako zaupanje skupine.

Hvala za možnost tega nepozabnega izobraževanja

Jan

 

 

Po vsakem zaključenem dnevu na izobraževanju, sem doma še kar razmišljala o določenih zadevah in se nisem mogla »izključiti«. Preberi več.

 

Mirela

 

 

 

Nekaj vtisov udeležencev usposabljanj v letu 2014

 

“Pred izobraževanjem sem že velikokrat slišala za mladinske delavnice & ker se rada lotevam novih izzivov, sem se ga z veseljem udeležila. Bilo je res posebno doživetje!

En teden izobraževanja je sprva zvenel kot cela večnost, potem pa ga je bilo kar na lepem konec. V tem času sem pridobila ogromno novega znanja, izkustev na lastni koži in spoznanj o sebi ter o drugih. Všeč mi je bil način učenja, saj smo skozi najrazličnejše aktivnosti spoznali veliko novega, obenem pa smo se tudi zabavali. Delavnice so postopoma postajale zahtevnejše, vendar tudi bolj poučne. Všeč mi je bil način izvajanja, saj sta izvajalca zares obvladala. Vzdušje v skupini je bilo zelo prijetno, počutila sem se sprejeto in sem z veseljem sodelovala. Vesela sem bila tudi vseh pridobljenih  izkušenj  in praktičnih nasvetov, ki mi bodo prav gotovo koristili v prihodnosti ter pri izvajanju delavnic.

V tem norem tednu sem pridobila ogromno novih izkustev, znanja, koristnih nasvetov, poznanstev in prijateljev, zaradi katerih mi bo izobraževanje ostalo v lepem spominu. ”

 

Maja, študentka angleščine in pedagogike

 

 

“Ali bi se še enkrat odločila za udeležbo seminarja Mladinskih delavnic? Vsekakor. S skupino smo v sedmih dneh soustvarjali nepozabne izkušnje, spletli iskrena prijateljstva in pridobili nova znanja in kompetence. Seminar je bil intenziven, a vendar je minilo prehitro. Kajti ustvarila se je enkratno prijetna skupinska dinamika in en teden preživeti v družbi in ob cilju, ki je vsem skupen, je tisto kar se vtisne globoko v spomin posameznika. Izkušnja s seminarjem mi je prinesla ogromno na osebni, osebnostni ravni in na področju mojega bodočega poklicnega delovanja. ”

 

Simona, psihologinja

 

 

“Kot prostovoljka sem delala že v mnogih društvih, vendar moram reči, tako tako dobre priprave za nadaljnje delo še nisem izkusila. Delavnice so bile zelo intenzivne, saj smo sami v njih skozi različne igre sodelovali, na koncu je sledila  debata, kjer smo prišli do sklepnih misli, katere smo še premlevali po končanem. Z usposabljanjem sem tako pridobila neke napotke kako se približati mladostnikom, kako reševati morebitne problemske situacije, prav tako sem bolje spoznala tudi samo sebe, se zamislila nad svojim življenjem ter svojimi dejanji. Take delavnice bi moral vsak izkusiti, saj so življenjske ter te osebnostno gradijo. Za izvajanje mladinskih delavnic se tako počutim samozavestnejšo ter pripravljeno za delo z mladimi.”

 

Sandra, psihologinja

 

 

“Delavnice so mi bile resnično všeč, saj so me spodbudile k razmišljanju o sebi, družbi, ljudeh,… Ogromno sem se naučila, so me naučili, vsi tisti super ljudje, ki sem jih spoznala tam. Hvala, bilo je zabavno a naporno 🙂 ”

Nina

 

»Na usposabljanju za izvajanje mladinskih delavnic, sem se imela super. Osvojila sem nova znanja za delo z mladostniki, spoznala nove ljudi s podobnimi interesi, zgodilo pa se je, da sem se malo bolj približala tudi sami sebi in tako, plast za plastjo odkrivala nove resnice o tem kdo sem, kaj me zanima in kako delujem. Sicer je bil seminar zame osebno precej naporen in na trenutke se je zdelo, da ga nikoli ne bo konec, a ko je do slednjega navsezanje le prišlo, sem občutila nekakšno praznino, otožnost in brezvoljnost. Pogrešala sem skupino, igranje, stimulativne debate, povezovanje, smejanje in učenje. Le-to je potekalo na izkustven način, zato je bilo še toliko bolj učinkovito in zato bo izkušnja seminarja še toliko dlje ostala del mene. V vsaki stvari lahko iščemo tako dobre, kot slabe plati, vse pa nas nekaj naučijo, nam nekaj dajo, z njimi osebostno rastemo in se razvijamo v boljše ljudi. Vsekakor pa so velikokrat prav dobre tiste, ki si jih zapomnimo in nas spremljajo tudi v prihodnosti. Čeprav je imel seminar po mojem mnenju tudi nekaj pomanjkljivosti , je na koncu prevladala pozitivna izkušnja in rečem lahko, da se veselim sodelovanja z DPD-jem, prostovoljkami in učenci!«

 

Urša, študentka filozofije

 

 

»Za projekt “Mladinske delavnice” sem prvič slišala na faksu. Odločila sem se za sodelovanje ker se mi je zdelo da je zelo pomembno imeti nekakšne dodatne izkušnje in so povezane s mojim strokovnim izobraževanjem. Glede na to da jih na faksu nisem dobila preveč, so se Mladinske delavnice pokazale kot odlična izbira. Čeprav nisem imela velika pričakovanja in sploh si nisem mogla predstavit kako bo vse skupaj potekalo, na koncu sem bila zelo pozitivno presenečena. Kje naj začnem? Voditelji so bili zelo prijazni, imeli so veliko znanja in praktičnih izkušenj, ki so jih delili z nami, ter so ustvarili zelo ugodno atmosfero v skupini. Spoznala sem veliko novih, simpatičnih ljudi, katere verjetno ne bi spoznala v nekaterih drugih okoliščinah. Prav tako, način dela je bila nova izkušnja zame, za katero imam samo pohvalne besede. Počutila sem se dobro, sposobno ter sem lahko povedala svoje mnenje, ter slišala stališča, ki so različna od mojih. Mladinske delavnice so pripomogle moji osebnostni rasti in mislim da sem odnesla precej pozitivnih stvari od njih. Navdušena sem z projektom in mislim da je to edinstvena in zelo posebna izkušnja!«

Maja, študentka psihologije

 

 

“Najbolj kar si bom zapomnila iz seminarja je vzdušje v skupini in člane skupine, ki so res naredili odličen vtis. Sam seminar je bil tudi v redu zastavljen, všeč mi je bila intenzivnost tedna (da ni bilo razdeljeno na več tednov), čeprav se je velikokrat preveč zavleklo (npr. končali precej čez načrtovano uro, seminar bi lahko skrajšali do sobote).

Menim, da bi lahko določene igre izvedli v skrajšani verziji, saj so se te prvi dan precej vlekle in izgubljale smisel. Koncept izkustvenega učenja se mi zdi odličen, vendar mora biti ta, ne glede na to, komu so igre prvotno namenjene, prilagojen ravni udeležencev. V obratnem primeru izpade vse skupaj preveč izumetničeno. Kot pozitivno štejem to, da smo sami bili udeleženci določenih delavnic, ki jih bomo izvajali z učenci, mi pa način izvedbe ni bil vedno najbolj všeč. Velikokrat sem imela občutek, da ne smemo priti do zaključka prehitro, da se ponavljamo, kar je proti sredini tedna začelo zavirati spontanost. Slednje je začelo utrujati in čeprav bi bila drugače še polna energije, sem jo s takim načinom dela začela izgubljati. Proti koncu tedna sem sicer uvidela, kakšen je bil namen takega dela, vendar se mi ponovno zdi, da je bil preveč umetno izzvan in demotivirajoč.

Veselim pa se dela z učenci, kar je bil tudi glavni razlog, da sem se tega projekta udeležila.”

 

Andreja, absolventka psihologije

 

 

“Izobraževanje je v meni pustilo mešane občutke. Nekateri deli so mi bili zelo všeč, nekateri pa so bili čisto odveč. Všeč so mi bile predvsem delavnice, ki jih je izvajal Gregor, saj so bile zelo sproščene. Najbolj se mi je v spomin vtisnila delavnica na temo spolnosti, saj se mi zdi, da je to dejansko edina delavnica, ki se mi je v vsem tem tednu zdela pomembna. Všeč mi je tudi to, da smo večino delavnic videle v »akciji«. Škoda mi je, da ni bil ves teden organiziran tako, da bi večino delavnic izvajale prostovoljke, saj se mi zdi, da bi bilo to bolj koristno. Iz tega bi se same dosti naučile, same bi sprobale delavnice, imele bi neko izkušnjo javnega nastopanja in vodenja, ki jo zdaj nekatere še nimajo. Tako bi šle lažje prvič v razred, saj bi prej na nek način že prestale preizkus. Odveč so se mi zdela tudi Zoranova predavanja, saj vse stvari, ki jih je predaval, pišejo v skripti. Obenem se mi zdi, da so voditelji redko upoštevali klimo v skupini, saj smo bili v večini primerov že na sredi delavnice izmučeni, pa je nismo prekinili in si nismo vzeli pavze.

Na splošno je bilo na izobraževanju kar nekaj dobrih in slabih stvari. Še vedno se ne morem odločit, kaj je prevladalo.”

 

Julija, študentka 2. letnika socialne padagogike

 

 

“Na usposabljanju je bilo super, saj sem spoznala ogromno novih ljudi, s katerimi se bom trudila obdržati stik, saj so zelo prijetni in mislim, da se lahko marsikaj od njih naučim. Najbolj sem si zapomnila delavnico o spolnosti, ta je bila zastavljena najbolj zanimivo in interaktivno. Tekom drugih delavnic pa se mi zdi, da sem odnesla malo, saj sem o teh stvareh slišala že na predavanju in sam način predavanja mi je bil včasih dolgočasen, tako, da nisem niti sledila. Sicer pa bilo je super, zanimivo, še posebej pa je bil skrit prijatelj tisti, ki mi je polepšal dni in me spravil v dobro voljo.

Vsak od inštruktorjev je bil drugačen in zato je bilo zanimivo poslušati predavanja in se udeleževati delavnic vedno pri drugem, saj si tako dobil neko izkušnjo več. Bilo je sproščeno ter zabavno.”

 

Marija, študentka 2. letnika socialne pedagogike

 

 

“Tega usposabljanja si ne bom zapomnil samo po tem, ker sem tam spoznal mnogo prijetnih ljudi, ampak predvsem zato, ker se mi zdi neverjetno, koliko dobrih in uporabnih življenjskih stvari se človek nauči praktično preko igre in to v enem tednu. Ne samo, da dobi nove izkušnje in nasvete za delo z mladimi, ampak se preko nekih preprostih vprašanj, tekom izvajanja delavnic, enostavno zamisli nad svojim življenjem, nad svojimi dejanji. Menim, da bi to usposabljanje moral izkusiti vsak, ki bo delal oz. dela z mladimi, ne samo zaradi praktične uporabnosti, ampak predvsem zaradi osebne rasti.”

 

Ilija, študent izobraževalne matematike in izobraževalne tehnike

 

Usposabljanje 2013:

 

“Usposabljanje na Ptuju je bila zame ena prekrasna dogodivščina. Nato to pot sem odpravila, ker sem želela premagati svoje osebne ovire, osebnostno zrasti in to tudi sem.  Na samem izobraževanju sem spoznala krasne nove ljudi, prijatelje preko katerih sem spoznala,  tako nove stvari o sebi, kot o drugih. To usposabljanje mi je podalo na nove načine znanje s katerim gledam na različnost s še večjim sprejemanjem in razumevanjem. Veselim se nadaljnjega dela z mladimi in dejstva, da bom lahko sporočila iz usposabljanja  prenesla naprej.”

 

Amadeja, študentka sociologije in interdisciplinarnega družboslovja

 

 

“Izobraževanje, ki se me je dotaknilo. V bistvu me je prevzelo. Delavnice potekajo na podlagi diskusije. Tako lahko vsak, čisto vsak izrazi svoje mnenje – vsako razmišljanje je sprejeto. Nič se ne dela z učbenikom, gre za aktivno delo, vsaka vaja nas je spodbujala k razmišljanju, vse teme so življenjske, ki so se nas dotaknile in nas povezale s skupino. Dobila sem občutek, da Mladinske delavnice dopuščajo, da se mladi lahko izrazijo v vsej svoji veličini, da so takšni kot so in da so v tem sprejeti. Po mojem mnenju, gre za nekaj najboljšega, kar lahko mladostnikom nudimo. Osebnostna rast za vso družino, šolo…za vse vključene. Upam, da se projekt razširi tako, da se dotakne vsakega mladostnika. Hvala za to izkušnjo. Hvaležna sem, da sem postala del tako izjemne skupine.”

 

Janja

 

 

“Pred usposabljanjem je v meni tlela zanimiva mešanica občutkov in pričakovanj. Na eni strani sem se seminarja nestrpno veselila, po drugi strani pa sem bila negotova, saj nisem vedela, kaj lahko pričakujem, kajti usposabljanje pri projektu Mladinske delavnice je bila moja prva tovrstna izkušnja. Vendar sem kmalu po začetku ugotovila, da je bila vsa negotovost odveč, saj smo se prej neznanke kmalu spoznale in skupaj z mentorji postale dobro usklajena skupina. Seminar je minil hitreje kot sem si mislila, da lahko. Cel teden smo debatirale, se igrale, pri čemer sem uživala kot otrok, ob enem pa smo vsak dan odprle novo tematiko, s katero se v vsakdanjiku ne ukvarjamo. Delavnice so nas tako spodbudile, da o njih razmišljamo in na ta način bolje spoznamo tudi sebe. Čeprav smo izkusile večino delavnic, ki jih bomo izvajale, pa nam je usposabljanje dalo tudi znanje o tem, kako pristopiti k skupini mladostnikov, pridobile pa smo je tudi več zaupanja v uspešno reševanje morebitnih problemov med izvajanjem delavnic. Poleg vseh izobraževalnih dejavnosti pa nam je ostal čas tudi za sproščeno druženje in zabavo. Kljub izčrpanosti, ki sem jo občutila v nedeljo, sem seminar zapustila polna energije, prijetnih spominov in optimizma za prihodnost.”

 

Staša, študentka 2. letnika psihologije

 

 

“Na intenzivnem sedem dnevnem usposabljanju je bilo zelo prijetno in zanimivo ter predvsem poučno. Celodnevno spoznavanje nas prostovoljk je obrodilo dobre sadove, saj smo zgradile dobre medsebojne odnose, kar je odločilno prispevalo k dobremu počutju v skupini, ter sproščenemu in produktivnemu delu čez cel teden. Izkustvene delavnice so bile zelo zanimive in poučne, veliko so pripomogle tako k osebni rasti kot tudi pridobivanju izkušenj za bodoče opravljanje dela z mladimi. Bilo je super, tako da se že veselim dela na šoli.”

Monika, študentka pedagogike in andragogike ter zgodovine

 

 

“Usposabljanje je bilo zame zelo zanimiva izkušnja. Še nikoli se nisem srečala s tako vrsto dela in učenja – z izkustvenimi delavnicami. Delo je potekalo v res prijetnem in sproščenem vzdušju, saj smo se vsi v skupini že prvi dan odlično ujeli, čeprav smo si kot posamezniki precej različni.
Dobivali smo se cel teden, in skupaj preživeli cele dni – od 9h zjutraj do 19h ali celo 20h zvečer. Zame je bilo to precej naporno, saj si cel dan aktiven, ob vsaki dejavnosti razmišljaš in se veliko učiš. Učiš se res aktivno, skozi igre, iz lastne izkušnje, skozi diskusijo, ob poslušanju mnenj drugih udeležencev. Tako sem vsak večer prihajala domov utrujena, ampak ne fizično, temveč bolj psihično. Po celem dnevu intenzivnega učenja se mi je zdelo skorajda nemogoče spraviti se še k kakšnem miselnem delu, zato sem faks in druge obveznosti za cel teden postavila na stranski tir in se posvetila samo delavnicam oz. seminarju. Zdaj lahko rečem, da mi ni žal, saj se mi zdi, da mi je usposabljanje dalo ogromno. Pred usposabljanjem me je bilo nekoliko strah vodenja skupine mladostnikov, saj nimam še nobenih podobnih izkušenj. Po usposabljanju pa se počutim pripravljeno na vodenje delavnic in se dela z mladostniki že veselim.”

 

Špela, študentka 2. letnika pedagogike in andragogike ter zgodovine

 

 

“Usposabljanje mi je pomenilo zelo zanimivo in predvsem novo izkušnjo, saj sem se v tem okviru prvič srečala z delom z mladostniki. Intenzivnih sedem dni je hitro minilo, bili so sicer naporni, a veliko bolj kot naporni, so bili poučni, strokovni, dinamični, zabavni, spodbudni in nepozabni. Bili smo delovna in nasmejana skupina, ki se je med seboj dobro spoznala, kljub temu, da se mnogi pred tem med sabo nismo poznali. K temu so seveda pripomogle delavnice, v okviru katerih smo vsi aktivno sodelovali. V tem tednu pa nisem spoznala le veliko ljudi, pač pa sem spoznala veliko tudi o sami sebi, o čemer po navadi ne razmišljamo. Pomembno se mi je zdelo tudi, da smo se med usposabljanjem naučile možnosti ravnanja v različnih nepredvidljivih situacijah, ki jih je pri delu z mladostniki pogosto veliko. Z igranjem vlog smo se poskusile vživeti v njihovo razmišljanje, kar je pripomoglo k boljšemu razumevanju njihovega vedenja. Usposabljanje mi je zares dalo nepozabno izkušnjo in nova znanja, s katerimi upam, da bom uspešno delovala naprej.”

 

Jerneja

 

 

 

Usposabljanje 2012:

 

“Vsebine na delavnicah so bile tako nevsiljivo podane, ”zavite” v igro ali zgodbo, da sploh nisem imela občutka, da se učim. Kajti učenje nehote povezujem s suhoparnimi predavanji, po možnosti prepisovanje iz powerpoint predstavitev ali klasičnih prosojnic. Vendar sem vsak večer na poti domov v avtu analizirala dnevno dogajanje in se razveselila, da po dolgem času mislim, razmišljam, premlevam, dopolnjujem, nadgrajujem…ja, vse to se je dogajalo do takrat znanimi informacijami, ki so se zasidrale v mojem relativno kratkem življenju. Počutila sem se tako svobodno – počnem nekaj, kar me veseli, me nihče ne sili, od tega nič ne pričakujem, ne rabim se obremenjevati z ocenjevanjem, s kritiko, z ničemer, a si vseeno želim biti del tega – želim postati prostovoljka. Več …

 

Mateja, absolventka, pedagogike in sociologije

 

 

“Seminar mi je dal veliko več kot lahko z besedami povem in s črkami napišem. To izkušnjo je potrebno doživeti, saj si še ob tako dobri razlagi ni mogoče predstavljati, koliko znanja in izkušenj ti lahko dajo delavnice, na sproščen in zabaven način. Še tako lepo lahko pišem in pripovedujem o njih, a ne morem zajeti vseh svojih čustev, ki me navdajajo ob tem. Več …

 

Vesna, diplomantka teologije

 

 

“Ob težko pričakovanem prvem dnevu izobraževanja sem v sebi čutila veliko strahu, zraven tega pa tudi veliko vznemirjenja. Po prvem spoznavanju strah ni bil več prisoten, pričakovanja pa so bila vedno večja. V skupini nas je bilo dvanajst deklet ter dva mentorja, s katerimi smo se hitro ujeli in postali prijatelji. Po koncu prvega dne smo že vsi imeli občutek, kot da se poznamo že dlje časa, čeprav sem nekatere tam videla prvič. Iz dneva v dan so mi delavnice postajale vedno bolj zanimive, zmeraj sem se naučila kaj novega, ter začela sem razmišljati o stvareh, katere so se mi zmeraj zdele samoumevne, prav tako pa sem se veliko novega naučila tudi o sebi, čeprav sem bila mnenja, da o sebi že tako rekoč vem vse. Več …

 

Kaja, študentka 3. letnika pedagogike in sociologije

 

 

“V splošnem povedano, mi ni žal, da sem se udeležila tega usposabljanja oz. izobraževanja, saj sem se naučila veliko novega, poglobila že obstoječa znanja in ugotovila, da nekatere stvari, ki se zdijo še tako samoumevne, niso povsem takšne, kot na prvi pogled. Povsem pozitivno sem navdušena nad samim izobraževanjem, ki je veliko pripomoglo k globini znanja in osebni rasti, prav tako sem začela razmišljati o stvareh, ki se mi prej niso zdele pomembne in sem šla kar preko njih. Prav tako bi pohvalila oba moderatorja, ki sta se trudila za nas in z nami, da smo skupaj ustvarili pozitivno in prijetno vzdušje. Med sabo smo postali prijatelji, in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Več …

 

Anja, študentka 3. letnika ekonomskih in poslovnih ved

 

 

Spomnim se, kako negotov in malo celo prestrašen je bil moj prvi korak v prostore društva, kot da ne bi bila popolnoma prepričana, ali je bila moja odločitev za prostovoljstvo prava ali ne. Ah ta klišejski strah pred neznanim! Na skrivaj sem bila seveda resnično radovedna, kako sploh zgleda celoten projekt, moja pričakovanja pa so kar vrela iz mene. Moram priznati, da niti en sam dan nisem imela občutka, da sem na strokovnem usposabljanju, čeprav sem se vsak dan vrnila domov še z nekaj več sinaptičnimi povezavami med nevroni (po domače, z novim znanjem). Lahkotnost podajanja znanja na nas je mentorje tega usposabljanja res naredila posebne. Znali so se nam približati in v nas ugasniti tisti majhen glasek negotovosti o tem, ali smo sploh sposobni ukrotiti skupino najstnikov ali ne. Še predobro se namreč zavedamo kako občutljivo je to obdobje odraščanja, kjer lahko že najmanjša beseda ali dejanje nas inštruktorjev močno vplivata za mladostnika. Zelo všečno je tudi dejstvo, da smo iz vsebinskega dela veliko odnesli tudi mi sami, da so nas odprta vprašanja debat spodbudila, da smo razmišljanje nadaljevali tudi takrat, ko so bile učilnice društva že kar nekaj kilometrov oddaljene od nas. Seveda, konstantno crkljanje z mlimi sladkostmi je bilo tudi prisotno, še dodatno pa smo se med seboj razvajali preko igrice tajnih prijateljev, res dobrega načina medsebojnega spoznavanja. Samo usposabljanje je bilo super, saj se, vsaj sama, trenutno počutim zelo samozavestno in popolnoma pripravljeno na izvedbo moje prve mladinske delavnice:)))

Manca, študentka 2. letnika psihologije

 

 

Jaz sem se za sodelovanje v društvu odločila zelo na hitro, zato nekih posebnih pričakovanj o usposabljanju novih prostovoljcev v bistvu nisem imela. Naše delo na teh delavnicah je izgledalo podobno kot delu na faksu, kjer študiram socialno pedagogiko. Moram pa priznati, da me je izjemno pozitivno presenetilo dejstvo, da  smo se udeleženci med seboj zelo hitro začeli spoznavati, da smo hitro  prebili tiste zasebne meje, ki nas ovirajo pri produktivnem sodelovanju in da smo se bili tako hitro pripravljeni učiti drug od  drugega! Izjemno vesela sem izkušenj, ki sem jih doživela in jo doživljam tudi zdaj, ko svoje znanje uporabljam pri delu z mladimi.

 

Jasmina, študentka 2. letnika socialne pedagogike

 

 

Izobraževanje ima dve plati medalje, kot vsaka zadeva. Ena stran je bila zelo lahkotna, saj smo se dobesedno igrali. Igrali kot otroci z didaktično igračo. To je slika od zunaj, slika na površini. Druga stran medalje, znotraj mene, pa je bila intenzivna, nad pričakovanji. Obe plati skupaj dajeta močno spoznavno vrednost. Spoznanja o sebi, spoznanja o sebi na igriv način. Glede na to, da pa gre za izobraževnaje za vodenje mladinskih delavnic, pa je vsekakor najpomembnejša  lastna izkušnja delavnic, ki pa je nujna, da delavnice z otroki gladko tečejo. Lastne izkušnje so tiste, ki štejejo in od njih se največ naučimo! Izobraževanje ponuja intenzivno in zabavno lastno izkušnjo.

 

Tea, absolventka slovenskega jezika in književnosti

 

 

Izčrpno, poučno in zelo zabavno.

 

Gregor, študent 2. letnika psihoterapije

 

 

Ne bi vas rada prestrašila-ampak Mladinske delavnice so enotedensko usposabljanje, po katerem se vsak dan kot lučka v trenutku ugasneš in zaspiš ter vsak dan spiješ vsaj dvojni odmerek svoje povprečne kavne doze. To dokazuje, kako intenzivno je samo usposabljanje in kako pomembno je, da si preprosto pri stvari. Ne zgodi se pogosto, da te predavatelji  že zgodaj zjutraj motivirajo, da padeš v resne debate in diskusije, se igraš kot otrok, predvsem pa se učiš, učiš … Učiš se, kako je lahko neka preprosta naloga še kako zapletena. Učiš se, kako tvoj sosed drugače razume stvari. Učiš se, kako sprejemati to mišljenje. Naučiš se povedati svoje mnenje, pri tem pa biti spoštljiv do drugih. Učiš se o sebi. Pogovarjaš se o stvareh, o katerih se v vsakdanjem življenju ne bi. Ugotoviš, da je še kako pomembno, da se pogovarjamo o teh temah, ker nas pravzaprav le te povezujejo, so smisel naše družbe na sploh . Skozi celotni teden so se med nami napletla prijateljstva, čutil si skupinski duh, ki je rasel. In le ta še vedno ostaja. Delavnice so nas dobro pripravile na pravo delo, na delo v razredu. Mogoče niso v celoti razbile strahu, dajale pa so nam zagotovilo, ljudi okrog nas, ki nam pomagajo, voljo in veselje, ter željo prispevati vsak svoj delež po svojih močeh …

 

Katja, študentka pedagogike-andragogike in geografije

 

 

Usposabljanje 2010:

 

Usposabljanje 2009:

 

Dostopnost
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag(\'js\', new Date()); gtag(\'config\', \'UA-7082982-8\');